HISTORIEK

Toneelgroep Pulhoeveke

HISTORIEK

 

Reeds meer dan 40 jaar!

 
“Toneelgroep Pulhoeveke” die tegenwoordig zijn esbattementen levert  in het cultureel centrum van Wijnegem, het  bekende “Gasthuis” aan de Turnhoutsebaan, werd gesticht in 1976.  Dat is nu niet direct de Oudheid, maar ’t is toch wel al 45 jaar geleden.  De stichters, waarvan er nog een aantal actief zijn in de groep, waren … voetballers.  Voetballers van Pullhof SK, een club uit het toenmalige “Katholiek Sportverbond”.  Die zochten een manier om hun altijd in geldnood verkerende clubkas te spijzen en vonden er niet beter op dan toneel te gaan spelen.  

Voetballers zijn immers uitstekende komedianten.  Vraag dat maar aan de scheidsrechters.  Ze vonden bovendien, progressief als ze waren, dat de vrouwenrollen door vrouwen moesten gespeeld worden.  Dus klopten ze aan bij de tennisafdeling  “Ten Hoeve”, die hadden vrouwen te kust en te keur, met alles erop en eraan. 


Aldus werd gestart met onze eerste productie:  “Slisse en Cesar”, opgevoerd in een geïmproviseerd theater, ons eigen clublokaal. En met kennelijk succes, want nu 45 jaar later doen we nog altijd voort: elk jaar in het voorjaar een nieuwe productie en het succes is gebleven en gegroeid.  Ook al is onze oude voetbalclub opgegaan in een aantal fusies, zijn we als toneelgroep onafhankelijk geworden en zijn we in de loop der jaren vijf keer van zaal veranderd, telkens om ons te verbeteren.  En er wordt niet meer geïmproviseerd.  We zijn het gewoon geworden om steeds voor al lang uitverkochte zalen te spelen.